Medveten närvaro icon_arrow_mobile

Denna övning kan du använda om du känner att du har svårt att kontrollera dina tankar. Genom att skifta fokus från dina tankar till dina sinnen kan övningen hjälpa dig att stilla sinnet och vara närvarande i stunden. Om du vill kan du göra övningen utomhus; du kan exempelvis sätta dig på en bänk, en sten eller på gräset.

Gör så här:

1 – Börja med att nämna 5 saker som du ser runt omkring dig

2 – Nämn nu 4 saker som du kan höra

3 – Nämn 3 saker som du kan känna genom ditt luktsinne

4 – Nämn 2 saker som du kan känna mot din hud

5 – Till sist nämner du 1 sak som du kan smaka

Upprepa övningen vid behov.

Lugna andetag icon_arrow_mobile

Denna övning kan du använda dig av om du upplever mycket stress, oro och/eller ångest. Övningen kan hjälpa dig att reglera och lugna ditt nervsystem. Den är enkel och snabb och du kan göra den precis var som helst.

1 – Korsa dina armar och sätt en hand på varje axel

2 – Börja nu långsamt stryka dina händer längs med armarna hela vägen ner tills fingertopparna möts.

3 – Fortsätt upprepa samma rörelser. Ha gärna slutna ögon om det känns okej och fokusera på ditt andetag. När du andas in följer du andetaget hela vägen ner i magen, föreställ dig att magen fylls upp som en ballong, och sedan kan du följa andetaget på vägen upp genom kroppen igen samtidigt som magen sjunker ihop.

Mindfulnessövningar

Box breathing är en andningsövning för att ta kontroll över din andning som passar bra när du känner stress eller ångest i kroppen.

Djupandning är en avslappnande andningsövning som passar bra vid läggdags eller efter en stressig och utmanande dag. Övningen kan hjälpa kroppen att komma ner i varv och hitta ett lugn inombords.

Lugnande andning är en övning som passar dig som upplever ångest eller oro. Med hjälp av ett fokus på vårt utandetag kan nervsystemet lugnas vid dessa typer av känslor.

Växelvis andning är en övning som passar bra för dig som upplever stress, oro eller ångest. Genom växelvis andning kan en stressad kropp lugnas och kroppens nervsystem regleras.

Meditation

Den magiska skogen är en meditation för dig som behöver en paus från vardagen, känslor och tankar som snurrar. Vi besöker tillsammans en magisk skog där du får upptäcka skogens lugn och magi. Meditationen passar bra för dig som gillar visualiseringar, ljud och dofter för att skapa lugn i kroppen.

Du är värdefull är en meditation som passar bra för dig med negativa tankar och känslor kring dig själv. Meditationen kan fungera som en påminnelse om ditt eget värde och hjälpa till att fylla på med kärlek och medkänsla för dig själv.

Hitta ditt inre lugn är en meditation för dig som upplever känslor av kaos, ångest eller panik. Meditationen syftar till att hitta ditt inre lugn genom att fokusera på ditt andetag.

Yoga nidra kallas också för yogisk sömn och är en meditationsform som strävar efter djupavslappning i kroppen. Med hjälp av en guidad kroppscanning skapar vi utrymme för kroppens nervsystem att slappna av och ge dig en stund av djup avslappning. Meditationen passar bra för dig som har svårt att sova, har mycket tankar som snurrar eller känner av mycket stress i kroppen.

Ge en gåva Beställ material Bli medlem