MER HUMOR ÅT MÄNSKLIGHETEN

Av Chanette Andersson

”Under 1200 talet menade kirurgen Henri de Mondeville
att humor hade en läkande kraft”

Många säger att humorn är ett sätt att dölja hur man mår.

Att skifta fokus från en själv. Jag har funderat en hel del på det, hur jag ställer mig till det och hur det är för mig. Detta är min reflektion över det.

Men tror inte det BARA är en sköld, även om det i visa fall kan och är så. Det kan vara en naturlig medicinering som vi ger oss själva, gratis och hur mycket av den vi vill och kan.

En del människor är självklart mer benägna att vara humoristiska än andra, även om det har psykisk ohälsa eller inte. Humor får en att skratta och dopamin även kallat ”lyckohormonet” släpps lös vilket höjer ens humör. Humorn för andra att skratta med en och det kan resultera i nya vänskaper till exempel. Humor ger en positivt tänkande som uppmuntrar ens mående. Man ger sig själv glädjeboost och i många fall även andra.

”På 1500 talet började humorn användas i terapiform. Den engelska läkaren Mr Mulcaster använde sig just av denna terapiformen, han ordinerade humoristiska inslag i behandlingen för bland annat nedstämdhet och förkylning”

Och ja ärligt, så blir man ju inte sämre av att ha lite kul och skratta fast näsan rinner som rena rama Niagarafallen eller ens hjärta dansar dålig tango i ens bröstkorg och flåset är värre än en sengångare i Sahara öken.

Jag brukar säga att jag är grymt tacksam för min humor för den har hjälpt mig så mycket i mitt kämpande med min PTSD med mera.

Det är min lampa när mörkret tränger på.

Det är min vitaminkick för måendet.

Och vem blir inte till exempel glad av att höra ett barn skratta eller se en bebis le mot en, se hur ens älskade ler en det där speciella leendet eller ens vän skratta ihop med dig. Eller se hur en äldre herre eller dam ler mot en då man säger något kul. Det gör ju en själv glad också.

Jag och min make har en grej vi brukar göra när vi är i affärer och handlar. Då vi ser någon äldre som är ensam så brukar vi skämta med varandra med lite högre röster så dom hör oss och man kan se hur de ler eller skrattar. Många gånger börjar de faktiskt prata med oss.

Då har vi med något så enkelt som humor både gett personen och oss själva en lite bättre dag.

Tänk att något så litet, så enkelt och helt gratis kan ge så mycket.

Små prickar av leende och skratt försöker sig och får hjärtat att le och må bra.

Humor är min räddning.

Så mer humor åt mänskligheten.

Ge en gåva Beställ material Bli medlem