Krisplaner som fungerar

Häromdagen hade jag det krisigt, och då tog jag fram min krisplan som jag en gång i tiden hade tagit fram tillsammans med en behandlar inom psykiatrin. Den planen har uppdaterats i omgångar allteftersom jag upptäckt nya saker om t.ex. mina triggers och vilka strategier som fungerar för mig och inte bara ”bra-att-ha-med-strategier” som är allmänt kända som fungerande. Varningssignalerna har förändrats med nya insikterna om mig själv och mitt fungerande.

Krisplaner är ett levande dokument som kan komma till användning vid svåra livssituationer. För några år sedan skrevs krisplaner utan mitt engagemang, och då var de värdelösa. Men när jag skapade denna plan i syfte att faktiskt använda den har den varit hjälpsam. Så ge det en chans. Jag har min alltid i en ficka i min kalender för att komma ihåg att jag har en.

Så när jag läste den i veckan blev jag imponerad över det jag hade skrivit under en punkt som jag minns att jag lade till utöver de vanliga punkterna i mallen (jag har faktiskt skapat en helt egen mall). Det tänkte jag dela mig med förhoppningen att någon annan kan få användning av de tankarna.

  • Upprätthålla gott fungerande

Förebyggande för att ingenting av ovan ska behövas!

Följa mina rutiner och fullfölja terapi. Vara validerande och mentaliserande kring mina känslor, tankar och beteenden. Vara tillåtande och få in återhämtning och mental vila i vardagen. Upprätthålla goda vanor. Göra sådant som känns meningsfullt. Utmana självdömande och destruktiva tankar när de är lugnare. Göra sådant som utmanar min ångest när ångesten inte är som värst.

/Shaha

Ge en gåva Beställ material Bli medlem