Bli stödvolontär

Om uppdraget icon_arrow_mobile

Ditt uppdrag är att på ett medmänskligt plan finnas till för stödsökande som har kontakt med någon av våra stödverksamheter via mail och/eller chatt. Det kan handla om självskadebeteende eller ätstörningar, men också om andra delar av livet – som relationer, skolan eller kontakten med vården.

Alla uppdrag inom stödverksamheten kan genomföras på distans, från vilken plats du vill så länge du har tillgång till internet.

Information om stödverksamheten

Jourmailen erbjuder stöd till drabbade, närstående och yrkesverksamma via mail. Alla inkomna mail ska besvaras inom tre dygn, och samtliga konversationer bemannas av 2-3 volontärer som turas om att svara.

Mentorskapet ger drabbade och närstående möjlighet till en personlig och långsiktig kontakt med någon som själv har erfarenhet, antingen som tidigare drabbad eller närstående. Stödet sker via chatt och/eller mail, är tidsbegränsat och kan pågå i upp till 10 månader.

Självskadechatten är en stödchatt för drabbade och närstående. Självskadechatten ger möjlighet till ett anonymt stöd under kvällstid. Som chattvolontär arbetar du tillsammans i ett team med andra volontärer och du förväntas ta minst ett pass á 2 h varannan vecka.

 

Stöd i uppdraget icon_arrow_mobile

Handledning erbjuds både i grupp och på individnivå. Vi erbjuder regelbundet vidareutbildningar.  

Krav och kvalifikationer icon_arrow_mobile

Det viktigaste är att du har hjärtat på rätt ställe och en vilja att hjälpa människor. Erfarenhet av självskadebeteende och/eller ätstörningar är en stor merit, och är ett villkor för att engagera sig i mentorskapet. Erfarenheten kan antingen vara utifrån tidigare egen problematik, som närstående eller genom yrke/utbildning.

Om du har egen erfarenhet är det viktigt att du idag är fullt återhämtad och har fått distans till det du varit med om. Om du har erfarenhet som närstående är det viktigt att den du står bredvid är återhämtad, eller har en stabilitet i sitt mående.

Du behöver även ha datorvana samt goda kunskaper i språk och kommunikation. För att söka uppdraget behöver du vara minst 18 år gammal. 

Utbildning icon_arrow_mobile

Alla stödvolontärer får en grundutbildning som bland annat berör psykisk ohälsa, bemötande, föreningens förhållningssätt och värderingar. Efter det följer en uppdragsspecifik utbildning, anpassad efter vilken del av verksamheten du engagerar dig i.

Rekryteringsprocess icon_arrow_mobile

I rekryteringen av stödvolontärer lägger vi störst vikt vid personlig lämplighet och urval sker därför genom en kortare digital intervju om cirka 30 minuter. Dessa kommer att genomföras löpande under ansökningsperioden. Intervjun handlar om att lära känna dig bättre och är en möjlighet för dig att få veta mer om uppdraget.

Du får besked om du gått vidare till intervju efter att vi gått igenom din ansökan. När alla intervjuer är klara får du besked om du fått uppdraget eller inte. De som fått uppdraget kommer sedan att påbörja den förberedande utbildningsdelen.

Ansökan är öppen till den 22 augusti och därefter kommer du att få besked om du gått vidare i rekryteringsprocessen.  

Ansökningsformulär

Vilken del av stödverksamheten är du mest intresserad av att engagera dig i?
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Ge en gåva Beställ material Bli medlem