Bli mentor

Om uppdraget icon_arrow_mobile

Att vara mentor är ett volontäruppdrag där dina personliga erfarenheter och kunskaper kan bli en värdefull tillgång i mötet med andra. Som mentor har du kontakt med den stödsökande via chatt och/eller mail upp till en timme i veckan under 10 månader. Utöver detta tillkommer tid för förberedelser, egenreflektion, handledning och utbildning. Att engagera sig som mentor är ett långvarigt uppdrag och det är viktigt att du kan avsätta tid för volontärskapet.

Då det är viktigt med kontinuitet för våra stödsökande önskar vi att du som söker har en långsiktig plan att ta dig an detta uppdrag i minst 10 månader från det att du tilldelas en stödsökande.

Uppdraget genomförs på valfri plats där du har tillgång till dator och Internet samt kan sitta ostört.

Stöd i uppdraget icon_arrow_mobile

Samtliga mentorer erbjuds regelbundet stöd från verksamhetsansvarig genom individuell handledning, grupphandledning och återkoppling på samtal. Fortbildning erbjuds även kontinuerligt.

Krav och kvalifikationer icon_arrow_mobile

Det viktigaste är att du har hjärtat på rätt ställe och en vilja att finnas där för andra människor. Det är en fördel om du som person är trygg, ansvarstagande och en bra lyssnare. Det är också viktigt att ha, eller vilja utveckla, en förmåga till självreflektion.

Om du har egen erfarenhet behöver du vara fullt återhämtad och ha bearbetat dina erfarenheter. Det är viktigt att du har en stabil och trygg grund att stå på. Om du har erfarenhet som närstående behöver den du står bredvid vara återhämtad eller ha en stabilitet i sitt mående. Att ha fått distans till tidigare erfarenheter är viktigt både för sin egen del och för den stödsökande.

SHEDO strävar efter att våra volontärer ska representera den mångfald som finns i vårt samhälle. Vi ser det därför som en fördel att personer vi rekryterar har olika etnisk och social bakgrund, kön, könsidentitet och/eller uttryck, tro, ålder, funktion och sexuell läggning. Detta för att säkerställa att vi tilltalar, och därmed möjliggör, stöd för alla våra medmänniskor.

För att söka uppdraget behöver du vara minst 18 år, ha datorvana och goda kunskaper i språk och kommunikation. Om du går vidare i rekryteringen förväntas du visa upp ett utdrag ur Polisens belastningsregister och signera föreningens uppdrag- och sekretessförbindelse.

Utbildning icon_arrow_mobile

Innan du kan påbörja ditt uppdrag behöver du genomgå vår volontärutbildning. Den består av en förberedande fas med webbutbildningar och skriftligt utbildningsmaterial samt en tvådagarsutbildning i Stockholm 10–11 augusti. Utbildningen fördjupar sig i det medmänskliga stödet, föreningens förhållningssätt och det praktiska genomförandet.Observera att utbildningen är obligatorisk för att du ska kunna bli mentor i SHEDO. Vi betalar resor och hotell.

Rekryteringsprocess icon_arrow_mobile

I rekryteringen av mentorer lägger vi störst vikt vid personlig lämplighet och urval sker därför genom en kortare digital intervju om cirka 30 minuter. Dessa kommer att genomföras löpande under ansökningsperioden. Intervjun handlar om att lära känna dig bättre och är en möjlighet för dig att få veta mer om uppdraget.

Du får besked om du gått vidare till intervju efter att vi gått igenom din ansökan. När alla intervjuer är klara får du besked om du fått uppdraget eller inte. De som fått uppdraget kommer sedan att påbörja den förberedande utbildningsdelen.

Fyll i ansökan nedan vid intresse om att bli mentor. Du väljer själv vad du berättar, och endast verksamhetsansvarig för mentorskapet tar del av dina svar.

Sista ansökningsdag är söndag 2 juni.

Varmt välkommen med din ansökan! Tillsammans gör vi skillnad.

Ansökningsformulär

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Ge en gåva Beställ material Bli medlem