Att bara vilja bli lyssnad på

Att bli lyssnad på,

att inte bli dömd och

att bli tagen på allvar.

Dessa tre saker var det allra viktigaste i bemötande för de 55 individerna som besvarade vår enkät gällande att få stöd online i samband med SHEDOs framtagning av Sveriges första stödchatt med specifik inriktning på självskadebeteende. Som projektledare för denna och som ansvarig för föreningens stödverksamheter möter jag ständigt människor som bara vill att någon ska lyssna. Att ha någon som stannar även när en berättar det innersta som gör så ont. Många av de fina, starka individer som mår så dåligt och skadar sig själva har varit i kontakt med vården. Både en och två och tre gånger. Ändå saknar de någon som lyssnar och som inte dömer en.

Om exakt en månad tar jag min sjuksköterskeexamen. När jag började plugga 2014 var det för att jag ville hjälpa andra. Under mina studieår har jag för många gånger mött det jag önskar att jag hade sluppit; en vård där patienten inte alls är i fokus, där vården inte alls gör allt för att hjälpa, stötta och kämpa för den som har det svårt.

Det finns så himla många bra människor inom vården, och det finns massor med bra vård. Men det finns också någonting annat, någonting som jag inte stöttar och som jag inte utbildade mig för att vara en del i. Därför gör jag detta istället för att arbeta som sjuksköterska. Jag är så tacksam för att jag får arbeta i flera föreningar där individen är i fokus. Alltid. Där vi kämpar för dem som behöver. Där vi lyssnar. Där vi inte dömer. Där vi alltid tar våra stödsökande på allvar.

Om cirka ett halvår kommer vi lansera vår stödchatt. Och som projektledare lovar jag; att vi ska göra allt för att lyssna på dem som behöver. Och i SHEDO vet vi att det finns hopp och att det går att må bra igen.

 

Ps. Om du är intresserad av att läsa sammanställningen av enkäten finns den HÄR.

 

/Jessica

1 svara
  1. Kjetil Rygg
    Kjetil Rygg says:

    Precis!! Jag föreläser ibland baserat enbart på min twitterdialog jag har haft i många år kring vad som faktiskt hjälper i möte med vård/psykiatri också kring ssb etc..Att bli sedd är vad de flesta säger är det viktigaste, det som skapade ändring til något bättre! Att bli sedd som den man är, tagen på allvar och lyssnat till. Jag ändrade mitt sätt att agera som psyk-ssk i möte med en frustrerad patient som hade ssb, som bara ville bli sedd ej bli utdömd.. Så började min resa!
    Lycka till och vad bra det är det ni gör!!

    Mvh
    Kjetil
    Psykiatri-ssk
    Twitter: @psykiatri_ssk

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × två =